28 Ekim 2010 Perşembe

YEMEK DAVETİ



Börülce(Acebek) salatası

Karnabahar salatası

Karışık kızartma

Lahana sarması(dolması)

Domates salatası

Karnabahar ve mantar kızartması 

 Aile dostumuzun annesi Antakyadan Adanaya geldi.Tabiki bizde yemeğe aldık.Güzel bir gün ve akşam geçirdik.Gündüzden arkadaşım ve kayınvalidesi bana geldi.Evin yakınında sosyete pazarı kuruluyor biraz orada dolaştık.Almak istedikleri şeyleri aldılar.Akşamda beylerle beraber güzel bir yemek yedik.

Menüme gelince:

Güveç
Pirinç pilavı
Karışık kızartma
Börülce salatası
Karnabahar salatası
Mantar kızartması
Karnabahar kızartması
Domates salatası
Lahana sarması
Turşu,yeşillik,kıl biber

Tariflere gelince:

GÜVEÇ
1.5 kilo kemikli ve parça et
1.5 kilo patlıcan
1.5 kilo domates
1 baş sarmısak
5-6 adet yeşil  ve kırmızı biber
1 paket sanayağ
1 yemek kaşığı domates veya biber salçası

Patlıcanları alacalı soyup tavalık doğruyoruz ve tuzluyoruz.Domatesleride soyup doğruyoruz.Güvecin içerisinde eti biraz salça ve tuzla avcarlıyoruz.Patlıcanları yıkayıp suyunu süzdürüyoruz ve etin üzerine doğradığımız domateslerle birlikte yayıyoruz.Biberleride temizleyip,dograyıp soyulmuş sarmısaklarla birlikte ekliyoruz.Bir paket sanayağı küçük parçalara bölüp içine serpiyoruz.
En üste patlıcanların kabuklarını yayıyoruz.Bir nevi kapak yapıyoruz.
Ve odun ateşinde yaklaşık 3 saat pişmesi için fırına gönderiyoruz.
NOT:Burda önemli olan malzemelerin bire bir ölçüde olmasıdır.
Patlıcanları ben suya ıslamam çünkü patlıcanlar sünger gibi suyu çekerler.Onun için tuzlar ve kullanacağım zaman suyla yıkarım.

BÖRÜLCE(ACEBEK) VE KARNABAHAR SALATASI
Malzemeler:
Börülce veya karnabahar
2 diş sarmısak
tuz,kırmızı biber
limon suyu
zeytinyağı

Arzu ettiğiniz miktarda börülceyi  veya karnabaharı temizleyip uzun parçalar halinde doğrayın.Suyun içinde bir taşım kaynatın.(Çok ezilmemesine dikkat edin)Karnabaharı buharda da pişirebilirsiniz.
Suyunu süzdükten sonra servis tabağına alıp üzerine dövülmüş sarmısak,limon suyu,tuz,kırmızı biber ve zeytinyağını gezdirin.
Hepsi bu kadar.Basit ve zahmetsiz.

KARIŞIK KIZARTMA
İstenilen miktarda patates,
patlıcan
kabak
biber
karnabahar
mantar
kızartmak için yağ
sosu için domates
2 diş sarmısak
limon suyu
maydanoz

Bütün malzemeler soyulur ve uzunlamasına dilimlenir.Patlıcan ve kabaklar tuzlanır.Patates tuzlu suda bekletilir.Yıkanıp suları süzdürülen sebzeler sırayla  kızdırılan sıvı yağda kızartılır.
Sebzeler fazla yağını alması için kağıthavlu üzerine alınır.
Sosu için domatesler soyulup küp şeklinde doğranır.Sarmısaklar dövülür.Tavada çok az sıvı yağ iledomates ve sarmısak sotelenir.İçerisine limon suyu ve tuz ilave edilir.
Kızartılan sebzeler servis tabagına alınır ve üzerine sosu dökülür.Maydanoz ile süslenir ve servis edilir.

Karnabahar ve mantarları benim yaptığım gibi ayrı servis edebilirsiniz.

5 yorum:

ruşyena dedi ki...

nefis görünüyorlar.

TARİF BAHÇESİ dedi ki...

Merhaba Neslihancım, yeni tariflerini bekliyoruz. İnşallah iyisindir. Kendine iyi bak.

ruken dedi ki...

hepsi birbirinden lezzetlidir eminim :) görüntüleri bile ağzımı sulandırmaya yetti :) elinize sağlıkkk

Adsız dedi ki...

ilginc bilgiler icin tesekkurler

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

mükemmel canım
ellerine sapğlık
muhabbetle kal
:))