23 Eylül 2010 Perşembe

KIŞA HAZIRLIK --- YİYECEKLERİN SAKLANMASI--2 ve ALNAZİK YEMEĞİ

KONSERVE DOMATES
Domatesleri önce kaynar suya ısladım ki kabukları zar gibi soyulsun.Soyduktan sonra yemekli olarak doğradım ve derin bir tencerede yarım çay bardağı zeytinyağ ve iki yemek kaşığı kalın tuz ilavesiyle pişirdim.Domatesler kaynamaya başlayınca iki taşım daha kaynatıp altını kapattım.Sıcakken kavanozlara doldurup ağızlarını sıkıca hava almayacak şekilde kapattım ve bir havlunun üzerine ters çevirip hem sızıntı varmı diye hemde hava kabarcığı kalmasın diye ters çevirdim ve bir gün o şekilde beklettim.Sonra ters çevirdim ve kapakları kontrol ettim.Kapaklar hafif içe çökük duruyor bu hava almadığını gösterir.Işık almayan serin bir yere kışın kullanmak üzere kaldırdım. Bu konserveyi domates kullandığınız her yerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.



KÖZLENMİŞ PATLICAN VE BİBER
Patlıcan ve biberleri kolaylık olsun diye lahmacun fırınına gönderip közletiyorum.Evde ocak üstünde olmuyor. Ben yerken o köz kokusunu almalıyım.Öyle seviyorum.
Fırından gelince kabuklarını soyup tek pişirimlik paketliyorum. 


közlenmş kırmızı biber

KIZARMIŞ PATLICAN VE KIRMIZI BİBER
Aldığım patlıcanların bir kısmınıda soyup dört dilim yapıp kızarttım.
Kırmızı biberleride ortadan ikiye kesip içini temizleyip kızarttım.
Tek pişirimlik paketledim ve buzluk....


ALİNAZİK YEMEĞİ
Bu kadar patlıcan közleyipte Alinazik yemeği yapmadan olurmu? olmaaaaaaz
Közlenmiş patlıcanları doğrayıp sarmısaklı yoğurtla karıştırdım ve üzerine hazırladığım kıymayı döktüm.
Kıymayı soğan,sarmısak ve domatesle kavurarak hazırladım.İçerisine istediğiniz bahatatı koymak size kalmış.

Kışlık hazırlıklarımı bitirdim.Burda da bahsetmiş olduğum ve resimlemediğim diğer hazırlıklarım da şunlar:
İki tip süs biberi turşusu,jalepino biberi,yine tombul süs biberi (adını bilmiyorum),
soslu turşu ve karışık turşu kilerde yerini aldı. 
 Acı kıl biber ve tatlı biber  kızarttım.
Fasulyeleri konserve yaptım bu sene.İki pakette buzluğa attım.
Dolmalık patlıcan ve dolmalık biber derin dondurucuya konuldu.
Nane,fesleğen ve biberiye kurutuldu

Bu seneki hazırlıklarım bu kadar şimdilik.Değişik bir şey olmazsa bu sene fazla kışlık yiyecek hazırlamıyorum.Geçen yıllarda yaptıklarımın yarısı kadarını bile yapmadım.Biraz özlemek lazım.Yaz kış aynı şeyler bıktık artık.Biraz da değişik tatlar denemek lazım.



4 yorum:

ruken dedi ki...

ooooh elinize sağlık vallahi nefisler :) şu dometes konservesini bende denemek istiyorum bu yaz :)))

GÜLER' DEN dedi ki...

domates konservesini bana annem yapıyor tıpkı sizin gibi yaptığını söyledi ama bana zor geliyordu.. buradan bakınca kolay gibi görünüyor ben de deniyim bari bu yıl ama zamanı geçti mi bilmiyorum ellerinize sağlık

Nazmiş Teyze dedi ki...

benim için faydalı oldu teşekkürler:)

Nazmiş Teyze dedi ki...

yeni birşeyler öğrendim teşekkürler:)