25 Eylül 2010 Cumartesi

DOĞRU ALIŞVERİŞ NASIL YAPILIR?



Günümüzde artık herşeyin ateş pahası olduğu düşünülürse doğru alışveriş çok önemlidir.
Ve sandığımız kadar da zor değildir.
Yeni evli olan veya okumak için ailesinden uzakta olanlarda rahatlıkla uygulayabilir.

Elimden geldiğince tecrübelerime dayanarak mutfakla ilgili bilgiler paylaşmak istiyorum.
İlk olarak doğru alışveriş nasıl yapılırla ilgili kolay,uygulanabilir yolları anlatacağım.Çünkü herşey alışverişle başlar.

--Öncelikle alışveriş listesi hazırlayın ve mümkün oldukça haftalık alışveriş yapın.Mümkünse haftanın belirli bir gününü alışveriş günü olarak belirleyin.

--Alışverş için küçük marketleri tercih edin.Süpermarket veya alışveriş merkezlerinde ne kadar az süre harcarsanız o kadar az para harcarsınız.

--Aç karnına alışverişe çıkmayın,çünkü o zaman herşey cazip gelir ve ihtiyaçtan çok daha fazlasını alıp eve dönersiniz.

--Diş macunu,elsabunu,şampuan,deterjan,sıvı yağ,çay,şeker gibi hergün yada sık sık kullandığınız ürünleri tüketim sürelerine dikkat edip alışverişte bunları toptan alıp(mesela 6 aylık gibi) gelecek zamlara karşı koruyabilirsiniz.Veya indirimde olan çok kullandığınız ürünlerden birkaç adet alabilirsiniz.

--Süpermarketler belirli dönemlerde müthiş indirimler yapıyorlar bunları takip edip alışverişte kazançlı çıkabilirsiniz.

--Konserve ürün alırken tenekelerin ezik olmamasına dikkat edin.Ezik tenekelerdeki ürünler bozulmuş olabilir.Konserve açıldığı zaman gıdanın rengi ve kokusu değişmişse içindeki yiyecekler zehirli olabilir hemen atılmalıdır. 

--Paketlenmiş ürünlerde ise paketin açılmamış olmasına dikkat edin.Açılmış paketin içindeki ürünler de zarar görmüş olabilir. 

--Dondurulmuş gıda alırken paketin üzerinin buzlanmamış olmasına dikkat edin.Buzlanma ürünün çözülüp tekrar dondurulmuş olmasına işarettir.

--Paketlenmiş ürünlerde fiyat karşılaştırması yaparken etiketlerin üzerindeki gramaja dikkat edin.Kutuların veya paketlerin aynı büyüklükte olması sizi yanıltmasın.Fiyat kıyaslamasını etiket üzerindeki fiyata göre değil birim kilo veya litre fiyatına göre yapın.

--Alışveriş yaparken tüm paketlenmiş gıdaların son kullanma tarihlerini mutlaka kontrol edin.Son kullanma tarihleri daha ileri olanlar genellikle rafların en arka bölümlerinde yer alır. 

--Balık alışverişi yaparken,gözlerinin ,solungaçların ve pullarının parlak olmasına dikkat edin.

--Et,tavuk ve balık alışverişinizi en sona saklayın ve eve gider gitmez buzdolabına diğer malzemelerden önce kaldırın.Böylece bu tür yiyeceklerin bozulma riskini azaltmış olusunuz.

--Her zaman mevsim sebze ve meyvelerini almayı tercih edin.

--Sebze-meyve alışverişlerinde eğer vaktiniz varsa süpermarketler yerine semtpazarlarını tercih edin.En taze sebze-meyveleri en uygun fiyata pazarlardan bulabilirsiniz.

--Sebze-meyve alışverişinizi süpermarketten yapacaksanız bunları en sona bırakın.Böylece bunlar alışveriş arabasının en üstünde kalacak ve diğer ürünlerin altında ezilmeyecektir.

--Çok olgun veya çok ham sebze-meyveleri almaktan kaçının.
Özellikle yaz döneminde mevsim sebzelerini ve bazı meyveleri kış için dondurup buzluğunuza atarsanız kışında sağlıklı ve ucuz beslenmiş olursunuz.

--Kışlık yiyeceklerin hazırlanmasında henüz geç kalmadınız.Hala mevsim sebzelerini dondurabilirsiniz.

Burada ve burada nasıl hazırlayacağınızla ilgili bilgileri bulabilirsiniz.


Resim burdan alıntıdır.                                                                                                                                  

Unuttuğum bir maddeyi daha eklemek istiyorum.
Vakumlu poşetlerde aldığımız peynir,salam gibi gıdaların vakumlarının açılmamış olması çok önemlidir.Vakumu açılmış olan ürün bozulmuştur.Çünkü vakum atınca hava almaya başlar vakumlamanın amacı gıdanın hava almamasıdır.

2 yorum:

ruşyena dedi ki...

hepsi de çok değerli bilgiler... bir çoğunu uyguluyor olsam da hiç aklıma gelmeyen bir kaç maddeyi not aldım hemen... teşekkürler paylaşım için...

Yeşim dedi ki...

ne kadar güzel bilgiler bunlar hayatın her noktasında bizler için çok önemli bilgiler ,tamda tüketim toplumu haline gelmişken :)
teşekkürler bilgiler için...