23 Eylül 2010 Perşembe

KIŞA HAZIRLIK --- YİYECEKLERİN SAKLANMASI



Kış hazırlıkları başladı.Gerçi havalar çok sıcak ama şimdi sebzelerin tam mevsimi olduğu için mecburen hazırlıklarda sürüyor.Bloglarda gördüğüm kadarıyla herkes zaten neyi nasıl yapacağını biliyor.
Ama bende kendimce nasıl hazırladığımı anlatmak istedim.
Bütün hazırlıkları pazar alışverişinden sonra yaptığım için aşamalarını resimleyemedim.Bu sıcaklarda pazara akşam serinliğinde gidiyorum çünkü....
Resimleride dondurduktan sonra çektiğim için biraz bulanık çıkmış.


KIŞLIK BAMYA
Biz bamyanın iri olanlarını seviyoruz.Onun için hep iri bamya alırım daha lezzetli ve faydalıdır.
Öncelikle bamyaları iyice yıkayıp kurutuyorum sonra saplarından ayıklıyorum.
Ve birer pişirimlik paketliyorum.Bazı arkadaşlarım ocakta domatesle şöyle bir çevirip bamyanın rengi dönünce ocağı kapatıp soğutup öyle paketliyor.Buda bir alternatif yapmak isteyenlere.



BARBUNYA
Barbunya yaz-kış en çok tükettiğimiz yiyeceklerden biridir.Zeytinyağlı yapıp dolapta bulundururum.
Ben daha lezzetli olduğu için sırık barbunya alırım.Bilmeyenler için sırık barbunya kabuğu kırmızı olandır. Diğer barbunyanın kabuğu taze fasulyeye benzer.
Barbunyaları ayıklayıp yıkadıktan sonra suyunu iyice süzdürüp paketlerim.Öncesinde haşlama yapmam ama haşlayıp koyanlarda var.Haşlama yapacaksanız eğer çok pişirmeden yapın sonrasında bulamaç gibi olmasın.Çözüldükten sonra bulamaç gibi oluyor.Çoooooooook eski bir tecrübe:))))


DOMATES
Domatesleride yıkadıktan sonra üzerine sıcak su döküp biraz bekletiyorum ve öyle soyuyorum ki sadece zar gibi kabukları çıksın.Sonrasında iri iri doğrayıp fazla sulanmadan hemen paketliyorum.
Domatesleride pişirip yapabilirsiniz.Doğradıktan sonra ocakta bir iki taşım kaynatıp soğuduktan sonra paketliyebilirsiniz.Yada cam kavanozlarda konserve yapabilirsiniz.
Konservesinide yapacağım.Yapınca onuda eklerim inşallah

TAZE FASULYE
Fasulyeleride iyice yıkadıktan sonra çok küçük olmayacak şekilde doğruyorum.Domatesleride doğrayıp hazır ediyorum.Ocağa alıp fasulyenin rengi dönünceye kadar pişiriyorum.Sonra ocağı kapatıp soğumasını bekliyorum ve birer yemeklik paketliyorum.
Domatesle yapmak istemezseniz şok haşlamada yapabilirsiniz.
Şok haşlama için suyu kaynatıp fasulyeleri (tencerenin büyüklüğüne göre) içine atıp 2 dk tutp çıkarıyorsunuz.Soğuyunca paketliyorsunuz.
Birde konservesi var.Onuda yapınca yazarım artık.

Geçen seneki hazırlıklarımı bu senede aynen yaptığım için aynı postu tekrar yayınlıyorum.Umarım bilmeyenlere yardımcı olabilirim.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

teşşekürler neslihan yenge çok faydalı oldu bu bilgiler. özellikle barbunya kısmı